Przygotowanie: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 filet z łososia bez skórki (700 g)
● 1 mango
● 1 awokado
● 6 pomidorków koktajlowych
● 2 świeże cebule
● kilka gałązek świeżej kolendry (opcjonalnie)
● 2 limonki
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę oczyść i pokrój w cienkie talarki. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki.
Lavez les tomates et coupez-les en quartiers. Mango i awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrojone owoce przełóż do miski, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Dodaj drobno posiekaną kolendrę (opcjonalnie). Posól i popieprz, i delikatnie wymieszaj całość. Odstaw do schłodzenia.
Rozgrzej oliwę na patelni, usmaż łososia na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj resztę soku z cytryny pod koniec smażenia. Odstaw na kilka minut pod przykryciem.
Podaj rybę polaną sosem ze smażenia, i sosem z mango, awokado i pomidorków koktajlowych, a także podpieczonym chlebem.