Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 30 min.
Chłodzenie: 3 h
Porcja dla 6 osób:
● 500 g truskawek
● 1 łyżka cukru pudru
Składniki na biszkopt sabaudzki :
● 4 jajka
● 100 g cukru + 1 łyżka
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 50 g mąki T 55 (lub T 45)
● 50 g skrobi (lub mąki) ziemniaczanej
● 20 g masła
Składniki na krem:
● 5 żółtka jajek
● 50 cl mleka
● 60 g mąki (T 55)
● 125 g cukru
● 2 opakowanie cukru waniliowego
● 20 g masła
● 40 cl śmietany kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Z papieru do pieczenia wykrój cztery kwadraty o boku długości 22 cm, natłuść je masłem, i posyp 1 łyżką cukru.
Przygotuj biszkopt sabaudzki: cztery żółtka ubij trzepaczką z 80 g cukru i cukrem waniliowym do białości. Domieszaj mąkę i skrobię (mąkę) ziemniaczaną.
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 20 g cukru i delikatnie domieszaj do masy biszkoptowej.
Rozprowadź masę cienko na czterech kwadratach papieru pergaminowego. Piecz po dwa przez około 10 minut. Odstaw do ostudzenia.
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, przekrój na pół.
Przygotuj krem cukierniczy: w misce ubij do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, mieszając dokładnie. Zagotuj mleko, dodaj powoli gotujące mleko do ubitych żółtek z mąką, cały czas ubijając trzepaczką.
Przelej do rondla, podgrzewaj na małym ogniu aż do zgęstnienia, nie przestając mieszać. Zdejmij z ognia, domieszaj masło. Przykryj i pozostaw do ostudzenia.
Schłodzoną kremówkę (wstaw ją na około 15 minut do zamrażarki) ubij na sztywno.
Połącz delikatnie z kremem cukierniczym.
Wyłóż krem na pierwszy kwadrat biszkoptu i ułóż na wierzchu połówki truskawek. Przykryj drugim biszkoptem, nałóż krem i truskawki. Podobnie zrób z pozostałymi biszkoptami, na koniec przykryj biszkoptem.
Wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, udekoruj kilkoma truskawkami.