Na letni stół proponuję Wam dziś keks z cukinią, serkiem feta, miętą, szczypiorkiem i dodatkiem skórki otartej z cytryny. Podajemy go na zimno, jest zatem idealnym warzywnym dodatkiem lub daniem na upalne lato.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 35 min.
Chłodzenie: 1 godz. 30
Porcja dla 6 osób:
● 2 średnie cukinie
● 1 pęczek szczypiorku
● kilka gałązek mięty
● 2 duże jajka
● 100 g serka feta
● 30 cl mleka pełnotłustego
● 50 g mąki T 45
● skórka otarta z 1 cytryny bio*
● 1 łyżeczka mielonego kuminu
● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
● ½ łyżeczki grubej soli morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, po czym odciśnij w rękach z nadmiaru soku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200- 220°C
W misce ubij trzepaczką jajka z mlekiem, i 2 lyżkami oliwy z oliwek. Dodaj mąkę, mielony kumin, sól i pieprz. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i listki mięty (możesz odłożyć odrobinę do przybrania).
Domieszaj startą cukinię, otartą skórkę cytryny, pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj całość.
Przelej do posmarowanej oliwą keksówki, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
Przed podaniem możesz posypać keks drobno posiekanym szczypiorkiem i miętą.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Burgery veggie
Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
Smaki Francji
Burgery veggie 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:41:36