Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 melon
● 24 kulki mozzarelli
● 8 pomidorków koktajlowych
● 2 świeże zielone cebulki
● 4 gałązki świeżej bazylii
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Na wodę pomidorową:
● 4 pomidory
● 2 świeże cebulki
● 1 ząbek czosnku
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 2-3 szczypty pieprzu kajeńskiego
● sól
Dodatkowo: łyżeczka do wykrawania kulek
Przygotowanie:
Przygotuj wodę pomidorową: Umyj pomidory, pokrój je na ćwiartki. Cebulki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Pomidory zmiksuj z cebulką i czosnkiem. Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprz kajeński. Przelej do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż do uzyskania konsystencji soku.
Przefiltruj przez sito, po czym pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do schłodzenia do lodówki.
Melona przekrój na pół, usuń pestki i wykrój z niego kulki przy pomocy łyżki do wykrawania kulek (ewentualnie możesz pokroić go w kostkę) Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Cebulkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Zerwij listki z łodyżek bazylii.
W czterech głębokich talerzach ułóż kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i kulki melona. Posyp pokrojoną w drobne talarki cebulkę i listkami bazylii, po czym wlej wodę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i niezwłocznie podaj.