Focaccia w wersji słodko-słonej, z czarnym winogronem i rozmarynem to moja propozycja na dziś. Prosty i oryginalny przepis na przekąskę, aperitif lub piknik.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 25 min.+ 1 godz.
Pieczenie: 20 min.
Porcja dla 6 osób:
● 1 kiść czarnego (lub czerwonego) winogrona
● 2 gałązki rozmarynu
● 400 g mąki T 550
● 23 g świeżych drożdży
(lub 7 g drożdży suszonych instant)
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka grubej soli morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w 18 cl ciepłej wody. Do miski wsyp sól, przesianą mąkę. W mące zrób dołek, wlej rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek, a następnie wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji, uformuj kulę, posyp ją mąką, przykryj ściereczką, i pozostaw do wyrośnięcia w misce w temperaturze pokojowej.
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C.
Listki rozmarynu drobno posiekaj. Winogrono oberwij z kiści.
Wyrośniętę ciasto przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zrób palcem małe dziurki w cieście, zachowując odstępy, i wetknij w nie lekko winogrona.
Posmaruj ciasto z wierzchu oliwą z oliwek, posyp grubą solą morską i oprósz rozmarynem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Foccacię możesz podać na ciepło lub przestudzoną.
Powiązane artykuły
-
Keks z rokfortem, gruszkami i orzechami laskowymi
Smaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
Smaki Francji
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19