Smaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości.
smakifrancji.blogspot.com/2020/10/keks-z-rokfortem-gruszkami-i-orzechami.html
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 45 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 200 g mąki
● 1 proszek do pieczenia
● 3 jajka
● 150 g rozkruszonego rokfortu
● 40 g roztopionego masła
● 10 cl mleka
● 50 g startego sera żółtego
● 2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
● 60 g rozgniecionych orzechów laskowych
● 4-5 gałązki świeżego lub suszonego tymianku (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj roztopione masło, mleko i starty ser, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj całość aż do uzyskania gładkiej masy. Wrzuć rozdrobniony rokfort, pokrojone gruszki, rozgniecione orzechy laskowe i rozdrobnione galązki tymianku (odłóż na bok kilka listków tymianku i część orzechów do dekoracji). Posól, popieprz.
Wlej przygotowaną masę do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu. Posyp z wierzchu pozostałymi listkami tymianku i orzechami laskowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka.
Podaj keks na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkiem sałaty.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
Smaki Francji
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami 2018-03-23 07:20:06 2018-03-22 18:17:37