Delikatny smak dzikich jeżyny przywołuje aromat mięty, goździków czy róży, a przede wszystkim smak letnich spacerów. By w pełni docenić ich smak i aromat, jeżyny powinny być dojrzałe, inaczej są twarde i kwaśne.
Stosowane od dawna ze względu na ich właściwości lecznicze, jeżyny nawadniają organizm, poprawiają metabolizm, są skuteczne w przypadku anginy czy bólu gardła, a nawet infekcji dróg moczowych. Są doskonałym antyoksydantem, mają właściwości antyrakowe, zawierają witaminy C i E.
Możecie robić z nich pyszne konfitury, tarty, ciasta, puddingi, jak również łączyć je z innymi owocami, świetnie komponują się np. z jabłkami i gruszkami. Można ich również użyć w wersji wytrawnej, np. do przygotowania ceviche z dorsza, czy lekko podsmażone na patelni jako dodatek do kaczki.
Ja proponuję Wam przepis na deser z musem jeżynowym, podany z chrupiącymi ciasteczkami z orzechów laskowych.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki na mus jeżynowy:
● 350 g mocno schłodzonej kremówki
● 350 g jeżyn
● 50 g jeżyn do dekoracji
● 150 g mascarpone
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 50 g drobnego cukru
Na chrupiące orzechowe ciasteczka:
● 250 g wyłuskanych orzechów laskowych
● 250 g drobnego cukru
● 4 białka jajek
● 1 laska wanillii
Dodatkowo : termometr kuchenny
Przygotowanie:
Przygotuj mus jeżynowy. Jeżyny umyj, wrzuć do rondla, podgrzewaj na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym, aż zmiękną. Następnie przetrzyj przez sito, aby usunąć ziarenka. Wstaw sos (coulis) do lodówki na 30 min.
W międzyczasie wstaw kremówkę do schłodzenia do zamrażarki na 15 minut.
Mascarpone wyjmij z lodówki 5-10 minut przed użyciem.
Wlej do miski mascarpone i sos jeżynowy i dokładnie wymieszaj, lekko ubijając trzepaczką. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Domieszaj do mascarpone z sosem jeżynowym, dokładnie mieszając. Wypełnij musem cztery miseczki lub szklanki. Wstaw do lodówki.
Przygotuj chrupiące ciasteczka orzechowe: Rozgnieć grubo orzechy laskowe (np przy pomocy tłuczka do mięsa) Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Przełóż do rondla rozgniecione orzeszki laskowe, cukier i ziarenka wanilii. Dodaj białka jajek i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, podgrzewając do temperatury około 65°C (użyj w tym celu termometru kuchennego). Przelej do miski i mieszaj aż do ostudzenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Nabieraj dużą łyżką małe ilości masy i formuj małe ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około Enfournez 15 minut. Ciastka powinny się zezłocić z wierzchu i być chrupiące.
Pozostaw do ostudzenia na kilka minut na blasze, po czym odklej z papieru do pieczenia.
Przed podaniem ułóż kilka jeżyn do dekoracji i podaj z ciasteczkami orzechowymi.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54