Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 12 godz.+ 4 godz.
Pieczenie: 15 min.
Porcja dla 4 -6 osób:
● 25 cl mleczka kokosowego
● 200 g oleju kokosowego
● 100 g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie przez całą noc
● 100 g drobnego cukru
● 60 g startych migdałów
● 70 g mąki ryżowej
● 60 g margaryny
● 250 g truskawek
● 50 g syropu klonowego+ 1 łyżka
● 2 g substancji żelującej agar-agar
Dodatkowo: pojedyncze obręcze lub foremki do ciasta w kształcie serca
Przygotowanie:
W misie zmiksuj mleczko kokosowe z olejem kokosowym i orzechami nerkowca (uprzednio namoczonymi w wodzie przez całą noc i odsączonymi z wody) oraz 50 g drobnego cukru, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Odstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
W osobnej misce, wymieszaj dokładnie starte migdały, mąkę ryżową, utartą margarynę i 50 g cukru. Ułóż foremki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, i wyłóż na dno foremek masę z migdałami na grubość około 1 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika, i piecz około 10-15 minut, , aż spody lekko się zezłocą.
Truskawki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, odkładając kilka truskawek do dekoracji. Wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego. Odstaw do schłodzenia na 15 minut.
Na przestudzony, upieczony spód, wyłóż drobno pokrojone, schłodzone truskawki, wylej na nie krem kokosowy i wstaw na około 4 godziny do lodówki.
Około pół godziny przed podaniem deseru, zagotuj 250 g wody z 50 g syropu klonowego, dodaj agar, gotuj przez 30 sekund, ubijając energicznie trzepaczką, zdejmij z ognia i ubijaj jeszcze przez minutę.
Wylej na każde ciastko cienką warstwę syropu.
Wstaw na nowo do lodówki. Wyjmij z foremek przed podaniem. Udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami.