Przygotowanie : 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 jajka
● 1 żółtko
● 2 łyżeczki musztardy (Dijon)
● oleju o neutralnym smaku (np z pestek winogron)
● 1 łyż ketchupu (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego)
● 1 łyżeczka gotowego (lub domowej roboty) zielonego pesto
● sól, pieprz
● cytryna
● dodatkowo : sałata lub miks sałat (roszponka itp) do podania
Przygotowanie:
Ugotuj 4 jajka przez 10 min. w gotującej wodzie.
Wymieszaj musztardę z surowym żółtkiem jajka. Wlewaj powoli olej, ubijając aż do uzyskania konsystencji majonezu, posól, popieprz, dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Obierz ze skorupki jajka ugotowane na twardo. Przekrój je na pół, wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem (odrobinę żółtka możesz odłożyć do dekoracji) i wymieszaj z majonezem. Podziel na trzy części i przełóż do trzech osobnych miseczek. Do jednej domieszaj ketchup, do drugiej pesto, a trzecią pozostaw tylko z majonezem. Każdy farsz wymieszaj dokładnie i wypełnij nim połówki ugotowanych jajek. Posyp startym na tarce żółtkiem.
Jajka możesz podać z dodatkiem zielonej sałaty np. miksu młodych sałat lub roszponki, doprawionych winegretem. Smacznego !