KobiecePorady.pl

Kolorowe jajka mimoza

« Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy.

Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu.

Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Omlet z porem i serem comté

    Omlet to klasyk francuskiej kuchni, można go przygotować na słono i na słodko, choć najczęściej spożywa się go w tej pierwszej wersji, omlet może być « nature » czyli bez żadnych dodatków, można do niego dodać ser, szynkę, grzyby. Francuzi najczęściej lubią omlet mało usmażony, rzadki, to oczywiście kwestia upodobania, ale omlet, nawet jeśli jest dobrze usmażony, powinien pozostać miękki i elastyczny. Przepis, który podaję Wam dzisiaj jest bardzo smaczną jego wersją, i myślę, że powinni polubić go nawet ci, którzy nie przepadają za porem. Jeśli uda Wam się dodać do niego ser comté, który ma wyrazisty smak, to będzie najlepsza opcja, a jeśli nie, to możecie go zastąpić innym żółtym serem, wedle uznania.

  • Dieta przy SIBO – Co to takiego

    Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, znany jako SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to schorzenie charakteryzujące się nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie cienkim. Objawy SIBO mogą obejmować wzdęcia, ból brzucha, biegunki, gazy oraz inne problemy trawienne. Jednym z kluczowych elementów leczenia SIBO jest odpowiednia dieta, która pomaga kontrolować objawy i wspiera zdrowie jelit. W tym artykule przyjrzymy się, czym jest dieta przy SIBO, jak działa oraz jakie produkty można spożywać, a jakich należy unikać.  https://drlifestyle.pl/dietetyka/dieta-przy-sibo-co-jesc-czego-nie-jesc-w-zespole-rozrostu-bakteryjnego/

  • Spaghetti z surowej cukinii z pomidorkami koktajlowymi, fetą i bazylią

    Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

  • Spaghetti z surowej cukinii z pomidorkami koktajlowymi, fetą i bazylią

    Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.