Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 por
● 8 jajek
● 150 g startego sera comté (lub innego)
● 30 g masła
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Usuń z pora zewnętrzne liście i połowę górnej, zielonej części, pozostałą część przetnij wzdłuż na pół, umyj dokładnie, a następnie drobno pokrój i wrzuć na głęboką patelnię, dodając 5 cl wody, sól i pieprz. Duś, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż woda wyparuje. Przełóż na talerz i odstaw.
W międzyczasie rozpuść masło na patelni, jajka ubij trzepaczką w misce z dodatkiem soli i pieprzu i wylej na rozgrzane masło.
W połowie smażenia wyłóż na omlet pora, i posyp startym serem comté. Smaż dodatkowe 2-3 minuty pod przykryciem. Przełóż omleta na talerz i niezwłocznie podaj. Smacznego.