Porcja dla 4 osób (około 12 rożków):
Składniki na ciasto:
● 2 białka jajek
● 100 g drobnego cukru
● 60 g mąki T 55
● 60 g masła
● 1 łyżka ciemnego rumu
Składniki na krem:
● 6 dl schłodzonej śmietanki kremówki 30%
● 1 cukier wanilinowy
● 100 g malin
Dodatkowo :
● 20 g de beurre (lub papier do pieczenia)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posmaruj masłem dużą blachę lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
Białka jajek ubij lekko trzepaczką lub widelcem, aż się spienią (nie ubijaj ich na sztywno). Domieszaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i rum, ubijając szybko trzepaczką.
Wylewaj łyżką do zupy ciasto na blachę, powinno lekko się rozlewać, formując na blasze małe okrągłe placuszki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Wyjmij z piekarnika i niezwłocznie zwijaj ciastka, nadając im kszatłt rożków, i włóż je natychmiast do szyjek butelek, albo użyj foremek do rożków, jeśli takimi dysponujesz. Należy robić to od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż ciasto bardzo szybko twardnieje. Ciasto w ciągu kilku minut nabierze pożądanego kszatłtu.
Mocno schłodzoną kremówkę (wstaw ją przed użyciem na około kwadrans do zamrażarki) ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Wypełnij rożki bitą śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego lub strzykawki (szprycy) do dekoracji ciast i udekoruj malinami. Podaj natychmiast.
Jeśli wolisz bitą śmietanę o lżejszej konsystencji, możesz przygotować ją w syfonie.