KobiecePorady.pl

Rożki z Murat

Tym razem proponuję Wam przepis na szybkie w przygotowaniu, proste i niezwykle smaczne rożki z bitą śmietaną, bardzo popularne w regionie Owernii, a dokładniej w miasteczku Murat, z którego pochodzą, ustyuowanym w departamencie Cantal, w regionie Owernii, o którym piszę nieco więcej na innym blogu poświęconym tej części Francji « Magiczna Owernia », zapraszam serdecznie do zajrzenia do niego wszystkich zainteresowanych Francją i Masywem Centralnym. A zatem wypróbujcie tego przepisu, rożki mogą być podane na deser, na podwieczorek, a nawet na śniadanie. W oryginalnym przepisie nie ma malin, ale uważam, że fajnie się komponują z smakowo z rożkami i bitą śmietaną, dodając im lekko kwaskowatego smaku.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Mus z mango z dodatkiem limonki

    Lekki, rozpływający się w ustach mus z owoców mango ma wprost niebiański smak, spróbujcie, a sami się przekonacie. Przepis jest prosty i naprawdę warto go wypróbować. Gorąco namawiam !

  • Dieta przy SIBO – Co to takiego

    Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, znany jako SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to schorzenie charakteryzujące się nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie cienkim. Objawy SIBO mogą obejmować wzdęcia, ból brzucha, biegunki, gazy oraz inne problemy trawienne. Jednym z kluczowych elementów leczenia SIBO jest odpowiednia dieta, która pomaga kontrolować objawy i wspiera zdrowie jelit. W tym artykule przyjrzymy się, czym jest dieta przy SIBO, jak działa oraz jakie produkty można spożywać, a jakich należy unikać.  https://drlifestyle.pl/dietetyka/dieta-przy-sibo-co-jesc-czego-nie-jesc-w-zespole-rozrostu-bakteryjnego/

  • Spaghetti z surowej cukinii z pomidorkami koktajlowymi, fetą i bazylią

    Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

  • Omlet z porem i serem comté

    Omlet to klasyk francuskiej kuchni, można go przygotować na słono i na słodko, choć najczęściej spożywa się go w tej pierwszej wersji, omlet może być « nature » czyli bez żadnych dodatków, można do niego dodać ser, szynkę, grzyby. Francuzi najczęściej lubią omlet mało usmażony, rzadki, to oczywiście kwestia upodobania, ale omlet, nawet jeśli jest dobrze usmażony, powinien pozostać miękki i elastyczny. Przepis, który podaję Wam dzisiaj jest bardzo smaczną jego wersją, i myślę, że powinni polubić go nawet ci, którzy nie przepadają za porem. Jeśli uda Wam się dodać do niego ser comté, który ma wyrazisty smak, to będzie najlepsza opcja, a jeśli nie, to możecie go zastąpić innym żółtym serem, wedle uznania.