KobiecePorady.pl

Rożki z Murat

Tym razem proponuję Wam przepis na szybkie w przygotowaniu, proste i niezwykle smaczne rożki z bitą śmietaną, bardzo popularne w regionie Owernii, a dokładniej w miasteczku Murat, z którego pochodzą, ustyuowanym w departamencie Cantal, w regionie Owernii, o którym piszę nieco więcej na innym blogu poświęconym tej części Francji « Magiczna Owernia », zapraszam serdecznie do zajrzenia do niego wszystkich zainteresowanych Francją i Masywem Centralnym. A zatem wypróbujcie tego przepisu, rożki mogą być podane na deser, na podwieczorek, a nawet na śniadanie. W oryginalnym przepisie nie ma malin, ale uważam, że fajnie się komponują z smakowo z rożkami i bitą śmietaną, dodając im lekko kwaskowatego smaku.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Kolorowe jajka mimoza

    « Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy. Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu. Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !

  • Mus czekoladowy z pomarańczą i karmelizowanymi orzechami

    Mus czekoladowy to klasyczny francuski deser, w tym przypadku wzbogacony o nutę pomarańczy i posypkę z karmelizowanych orzechów laskowych i orzechów pekan. W poniższym przepisie użyłam również likieru pomarańczowego Cointreau, ale jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć tylko zredukowanego soku z pomarańczy (możesz wówczas dodać nieco większą ilość soku niż ta podana poniżej), i ewentualnie domieszać drobne kawałeczki pomarańczy do musu (opcjonalnie), wtedy smak pomarańczy będzie dużo bardziej wyrazisty. Wesołych Świąt Wielkanocnych !

  • Dieta przy SIBO – Co to takiego

    Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, znany jako SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to schorzenie charakteryzujące się nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie cienkim. Objawy SIBO mogą obejmować wzdęcia, ból brzucha, biegunki, gazy oraz inne problemy trawienne. Jednym z kluczowych elementów leczenia SIBO jest odpowiednia dieta, która pomaga kontrolować objawy i wspiera zdrowie jelit. W tym artykule przyjrzymy się, czym jest dieta przy SIBO, jak działa oraz jakie produkty można spożywać, a jakich należy unikać.  https://drlifestyle.pl/dietetyka/dieta-przy-sibo-co-jesc-czego-nie-jesc-w-zespole-rozrostu-bakteryjnego/

  • Omlet z porem i serem comté

    Omlet to klasyk francuskiej kuchni, można go przygotować na słono i na słodko, choć najczęściej spożywa się go w tej pierwszej wersji, omlet może być « nature » czyli bez żadnych dodatków, można do niego dodać ser, szynkę, grzyby. Francuzi najczęściej lubią omlet mało usmażony, rzadki, to oczywiście kwestia upodobania, ale omlet, nawet jeśli jest dobrze usmażony, powinien pozostać miękki i elastyczny. Przepis, który podaję Wam dzisiaj jest bardzo smaczną jego wersją, i myślę, że powinni polubić go nawet ci, którzy nie przepadają za porem. Jeśli uda Wam się dodać do niego ser comté, który ma wyrazisty smak, to będzie najlepsza opcja, a jeśli nie, to możecie go zastąpić innym żółtym serem, wedle uznania.