Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 4 h
Porcja dla osób :
● 200 g gorzkiej czekolady deserowej
● 4 białka jajek
● 4 łyżki soku pomarańczowego
● 4 łyżki likier pomarańczowego typu Cointreau lub Grand Marnier
● 1 łyżeczka soku z cytryny
● 75 g cukru
● 40 g orzechów laskowych
● 140 g orzechów pekan
Przygotowanie:
Przygotuj syrop z soku pomarańczowego i cytrynowego z dodatkiem 10 cl wody i likieru Cointreau.
Rozpuść czekoladę połamaną na kawałki w kąpieli wodnej. Wlej powoli syrop z pomarańczy, mieszając. Pozostaw do ostudzenia.
Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli, domieszaj do przestudzonej czekolady.
Przełóż do miseczek lub szklanek i wstaw na co namniej 4 godziny do lodówki.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem wymieszaj wodę i cukier, dodaj orzechy, podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Woda stopniowo się zredukuje, zgęstnieje i zamieni w karmel. Kiedy karmel oblepi orzechy, przesyp je na papier pergaminowy, pozostaw do ostudzenia. Zmiel część orzechów, a resztę grubo posiekaj, i posyp zmielonymi i posiekanymi orzechami mus czekoladowy przed podaniem.