Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 kalafior
● 3-4 marchewki
● 5 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Na beszamel:
● 40 g masła solonego
● 40 g mąki (T45)
● ½ litra mleka
● ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umyj kalafior, podziel na różyczki. Obierz marchewkę, pokrój na talarki. Ugotuj na parze lub w wodzie (około 20 minut) do miękkości.
Przygotuj beszamel. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, dodaj całą mąkę za jednym razem, nie przestając mieszać (najlepiej trzepaczką). Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno żaroodpornego naczynia do zapiekania natłuść masłem, na dno wyłóż warstwę beszamelu, a następnie ugotowane warzywa, wlej na wierzch resztę beszamelu, posól, popieprz.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 15-20 min., aż wierzch zapiekanki się przyrumieni. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).