Przepisy kulinarne
Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorową, zdrową i smaczną sałatkę z czerwonej kapusty, selera naciowego, pomarańczy i fety, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Zapraszam do skosztowania i życzę Wam miłego weekendu.
Przepisy kulinarne
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, znany jako SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to schorzenie charakteryzujące się nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie cienkim. Objawy SIBO mogą obejmować wzdęcia, ból brzucha, biegunki, gazy oraz inne problemy trawienne. Jednym z kluczowych elementów leczenia SIBO jest odpowiednia dieta, która pomaga kontrolować objawy i wspiera zdrowie jelit. W tym artykule przyjrzymy się, czym jest dieta przy SIBO, jak działa oraz jakie produkty można spożywać, a jakich należy unikać.
https://drlifestyle.pl/dietetyka/dieta-przy-sibo-co-jesc-czego-nie-jesc-w-zespole-rozrostu-bakteryjnego/
Przepisy kulinarne
« Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy.
Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu.
Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !
Przepisy kulinarne
Omlet to klasyk francuskiej kuchni, można go przygotować na słono i na słodko, choć najczęściej spożywa się go w tej pierwszej wersji, omlet może być « nature » czyli bez żadnych dodatków, można do niego dodać ser, szynkę, grzyby. Francuzi najczęściej lubią omlet mało usmażony, rzadki, to oczywiście kwestia upodobania, ale omlet, nawet jeśli jest dobrze usmażony, powinien pozostać miękki i elastyczny.
Przepis, który podaję Wam dzisiaj jest bardzo smaczną jego wersją, i myślę, że powinni polubić go nawet ci, którzy nie przepadają za porem. Jeśli uda Wam się dodać do niego ser comté, który ma wyrazisty smak, to będzie najlepsza opcja, a jeśli nie, to możecie go zastąpić innym żółtym serem, wedle uznania.