Przygotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób :
● 2 cukinie
● 250 g pomidorków koktajlowych
● 150 g fety
● ½ pęczka bazylii
● 50 g orzeszków piniowych
Na dressing :
● 5 łyżek oliwy z oliwek
● 1 łyżka musztardy Dijon
● 2 łyżki kaparów
● 2 łyżki syropu z agawy
● 6 gałązek koperku
● ½ cytryny bio
● sól, pieprz
● 1-2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Dodatkowo potrzebny : spiralizer (tarta spiralna)
Przygotowanie:
Cukinie umyj i osusz, a następnie przepuść przez spiralizer (ewentualnie pokrój w bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw).
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Warzywa przełóż do miski.
Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj musztardę, sok wyciśnięty z połówki cytryny, , oliwę z oliwek, syrop z agawy, posiekane kapary, sól (opcjonalnie, gdyż feta jest już słona) , pieprz, pieprz Cayenne, drobno posiekany koperek.
Polej dressingiem warzywa, dodaj fetę pokrojoną w kostkę z drobno posiekaną bazylią, delikatnie wymieszaj całość. Posyp orzeszkami piniowymi przed podaniem.