Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób :
● 2 cukinie
● 250 g pomidorków koktajlowych
● 150 g fety
● ½ pęczka bazylii
● 50 g orzeszków piniowych
Na dressing :
● 5 łyżek oliwy z oliwek
● 1 łyżka musztardy Dijon
● 2 łyżki kaparów
● 2 łyżki syropu z agawy
● 6 gałązek koperku
● ½ cytryny bio
● sól, pieprz
● 1-2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Dodatkowo potrzebny : spiralizer (tarta spiralna)
Przygotowanie:
Cukinie umyj i osusz, a następnie przepuść przez spiralizer (ewentualnie pokrój w bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw).
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Warzywa przełóż do miski.
Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj musztardę, sok wyciśnięty z połówki cytryny, , oliwę z oliwek, syrop z agawy, posiekane kapary, sól (opcjonalnie, gdyż feta jest już słona) , pieprz, pieprz Cayenne, drobno posiekany koperek.
Polej dressingiem warzywa, dodaj fetę pokrojoną w kostkę z drobno posiekaną bazylią, delikatnie wymieszaj całość. Posyp orzeszkami piniowymi przed podaniem.
Powiązane artykuły
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan
Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.
-
Sałatka z batatów i pomarańczy
Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia!
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Smaki Francji
Przepis na makaron z tuńczykiem 2017-08-10 08:52:44 2017-08-08 18:11:37