Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
● 1 kg dojrzałych owoców mango
● 3 białka jajek
● 150 g drobnego cukru
● 20 cl śmietanki kremówki
● ½ limonki bio
● kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce mango rozkrój wzdłuż na trzy części, miąższ bocznych cząstek natnij w kratkę za pomocą noża, wgniec zewnętrzną część do środka i oddziel za pomocą nożą uzyskanego « jeża » od skórki. Miąższ zmiskuj.
Białka ubij z cukrem trzepaczką, umieszczając je w misce nad garnkiem z gotującą wodą (w kąpieli wodnej). Ubijaj przez dłuższą chwilę, aż do uzyskania sztywnej piany. Zdejmij z ognia i nadal ubiaj aż do ostudzenia.
Schłodzoną kremówkę (wstaw ją na 10-15 minut do zamrażalnika przed użyciem) ubij na sztywno, domieszaj delikatnie przestudzoną pianę z białek.
Następnie dodaj zmiksowany miąższ mango, sok wyciśnięty z połowy limonki, dokładnie wymieszaj całość. Przełóż do miseczek lub szklaneczek i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty i skórką otartą z limonki.