Lekki, rozpływający się w ustach mus z owoców mango ma wprost niebiański smak, spróbujcie, a sami się przekonacie. Przepis jest prosty i naprawdę warto go wypróbować. Gorąco namawiam !

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
● 1 kg dojrzałych owoców mango
● 3 białka jajek
● 150 g drobnego cukru
● 20 cl śmietanki kremówki
● ½ limonki bio
● kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce mango rozkrój wzdłuż na trzy części, miąższ bocznych cząstek natnij w kratkę za pomocą noża, wgniec zewnętrzną część do środka i oddziel za pomocą nożą uzyskanego « jeża » od skórki. Miąższ zmiskuj.
Białka ubij z cukrem trzepaczką, umieszczając je w misce nad garnkiem z gotującą wodą (w kąpieli wodnej). Ubijaj przez dłuższą chwilę, aż do uzyskania sztywnej piany. Zdejmij z ognia i nadal ubiaj aż do ostudzenia.
Schłodzoną kremówkę (wstaw ją na 10-15 minut do zamrażalnika przed użyciem) ubij na sztywno, domieszaj delikatnie przestudzoną pianę z białek.
Następnie dodaj zmiksowany miąższ mango, sok wyciśnięty z połowy limonki, dokładnie wymieszaj całość. Przełóż do miseczek lub szklaneczek i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty i skórką otartą z limonki.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30