Dzisiaj proponuję Wam przepis na prostą zapiekankę z kalafiora i marchewki pod beszamelem, który jest podstawą kuchni francuskiej. Beszamel dodaje się do wielu zapiekanek warzywnych, na przykład zapiekana pod beszamelem cukinia czy cykoria z szynką, posypane startym żółtym serem, to jedne z wielu pysznych dań z jego udziałem.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 kalafior
● 3-4 marchewki
● 5 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Na beszamel:
● 40 g masła solonego
● 40 g mąki (T45)
● ½ litra mleka
● ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umyj kalafior, podziel na różyczki. Obierz marchewkę, pokrój na talarki. Ugotuj na parze lub w wodzie (około 20 minut) do miękkości.
Przygotuj beszamel. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, dodaj całą mąkę za jednym razem, nie przestając mieszać (najlepiej trzepaczką). Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje i będzie miał jednolitą konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno żaroodpornego naczynia do zapiekania natłuść masłem, na dno wyłóż warstwę beszamelu, a następnie ugotowane warzywa, wlej na wierzch resztę beszamelu, posól, popieprz.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 15-20 min., aż wierzch zapiekanki się przyrumieni. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Przepis na pizzę ze szpinakiem, rodzynkami i pesto
Zachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią.
Smaki Francji
Przepis na pizzę ze szpinakiem, rodzynkami i pesto 2017-06-12 10:23:12 2017-06-11 19:27:40