KobiecePorady.pl

Sałatka z cykorii, kiwi i sera roquefort

Kolorowa, chrupiąca i pełna witamin sałatka na pożegnanie zimy to moja propozycja na dzisiaj, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, a zatem zapraszam do spróbowania!

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Spaghetti z surowej cukinii z pomidorkami koktajlowymi, fetą i bazylią

    Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

  • Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i fety

    Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorową, zdrową i smaczną sałatkę z czerwonej kapusty, selera naciowego, pomarańczy i fety, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Zapraszam do skosztowania i życzę Wam miłego weekendu.

  • Francuska quiche z brokułem i gorgonzolą

    Po polsku można by ją ewentualnie nazwać tartą, ale zasadnicza różnica pomiędzy tartą i quiche (czytaj „kisz”) jest taka, że quiche zawsze zawiera masę jajeczno-śmietanową tzw. „appareil”, która stanowi jej podstawę, do niej można dodawać różne składniki, np. pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek, z którym przygotowuje się „quiche lorraine” czyli quiche (tartę) lotaryńską. Quiche można też przygotować np. ze startym żółtym serem lub tuńczykiem bądź też z warzywami w wersji wegetariańskiej. Quiche jest zawsze przygotowywana na cieście francuskim lub kruchym, i występuje tylko w wersji słonej. Natomiast tarta występuje w wersji słonej i słodkiej, ale nie zawiera masy jajeczno-śmietanowej, jedynie sam farsz, np. pomidory, owoce itp. Poniższy przepis na quiche z brokułem i gorgonzolą jest bardzo prosty, i myślę, że powinien zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za brokułem. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie kruchy spód do tej quiche.

  • Zapiekanka z marchewki i kalafiora pod beszamelem.

    Dzisiaj proponuję Wam przepis na prostą zapiekankę z kalafiora i marchewki pod beszamelem, który jest podstawą kuchni francuskiej. Beszamel dodaje się do wielu zapiekanek warzywnych, na przykład zapiekana pod beszamelem cukinia czy cykoria z szynką, posypane startym żółtym serem, to jedne z wielu pysznych dań z jego udziałem.