Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 żółte cykorie
● 4 kiwi
● 2 jabłka bio
● ½ cytryny bio
● 150 g sera roquefort
● 70 g obranych orzechów laskowych
● 2 łyżki suszonej żurawiny
● 4 gałązki świeżej mięty
Na sos vinegret:
● 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
● 2 łyżki octu jabłkowego
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Obrane orzechy laskowe umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika na 10 minut. Uprażone orzechy wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia, po czym potrzyj je między dłońmi, aby usunąć skórkę, a następnie rozdrobnij tłuczkiem.
Kiwi obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Usuń twardą gorzką część u podstawy cykorii i pokrój ją na drobno. Posiekaj drobno miętę. Wyciśnij sok z połówki cytryny. Opłucz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę lub w cienkie plasterki, skrop je sokiem z cytryny.
Przygotuj sos winegret : wymieszaj wszystkie składniki sosu. Pokrój w kostkę ser roquefort.
Przełóż do miski pokrojone kiwi, cykorię i jabłka, domieszaj winegret. A następnie wyłóż sałatkę na małe talerzyki lub do małych miseczek, na wierzchu ułóż ser, posyp suszoną żurawiną i rozgniecionymi orzechami laskowymi i niezwłocznie podaj.