KobiecePorady.pl

Sałatka z cykorii, kiwi i sera roquefort

Kolorowa, chrupiąca i pełna witamin sałatka na pożegnanie zimy to moja propozycja na dzisiaj, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, a zatem zapraszam do spróbowania!

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Mus czekoladowy z pomarańczą i karmelizowanymi orzechami

    Mus czekoladowy to klasyczny francuski deser, w tym przypadku wzbogacony o nutę pomarańczy i posypkę z karmelizowanych orzechów laskowych i orzechów pekan. W poniższym przepisie użyłam również likieru pomarańczowego Cointreau, ale jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć tylko zredukowanego soku z pomarańczy (możesz wówczas dodać nieco większą ilość soku niż ta podana poniżej), i ewentualnie domieszać drobne kawałeczki pomarańczy do musu (opcjonalnie), wtedy smak pomarańczy będzie dużo bardziej wyrazisty. Wesołych Świąt Wielkanocnych !

  • Kolorowe jajka mimoza

    « Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy. Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu. Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !

  • Spaghetti z surowej cukinii z pomidorkami koktajlowymi, fetą i bazylią

    Kolorowa, zdrowa, wegetariańska sałatka z surowej cukinii, pomidorków koktajlowych, bazylii i orzeszków piniowych, z dodatkiem fety i bazylii, podana z dressingiem z oliwy z oliwek, kaparów, koperku i syropu z agawy – to moja propozycja na dziś. Jeśli dysponujecie spiralizerem, możecie sporządzić spaghetti z surowej cukinii, które wizualnie będzie się ładnie prezentowało na talerzu, a jeśli nie, możecie pokroić cukinię na bardzo cienkie paseczki przy pomocy obieraczki lub tarki do warzyw. Ta sałatka będzie również dobrze smakowała z prostym dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

  • Mus z mango z dodatkiem limonki

    Lekki, rozpływający się w ustach mus z owoców mango ma wprost niebiański smak, spróbujcie, a sami się przekonacie. Przepis jest prosty i naprawdę warto go wypróbować. Gorąco namawiam !