Tym razem proponuję Wam przepis na szybkie w przygotowaniu, proste i niezwykle smaczne rożki z bitą śmietaną, bardzo popularne w regionie Owernii, a dokładniej w miasteczku Murat, z którego pochodzą, ustyuowanym w departamencie Cantal, w regionie Owernii, o którym piszę nieco więcej na innym blogu poświęconym tej części Francji « Magiczna Owernia », zapraszam serdecznie do zajrzenia do niego wszystkich zainteresowanych Francją i Masywem Centralnym. A zatem wypróbujcie tego przepisu, rożki mogą być podane na deser, na podwieczorek, a nawet na śniadanie. W oryginalnym przepisie nie ma malin, ale uważam, że fajnie się komponują z smakowo z rożkami i bitą śmietaną, dodając im lekko kwaskowatego smaku.

smakifrancji.blogspot.com
Porcja dla 4 osób (około 12 rożków):
Składniki na ciasto:
● 2 białka jajek
● 100 g drobnego cukru
● 60 g mąki T 55
● 60 g masła
● 1 łyżka ciemnego rumu
Składniki na krem:
● 6 dl schłodzonej śmietanki kremówki 30%
● 1 cukier wanilinowy
● 100 g malin
Dodatkowo :
● 20 g de beurre (lub papier do pieczenia)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posmaruj masłem dużą blachę lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
Białka jajek ubij lekko trzepaczką lub widelcem, aż się spienią (nie ubijaj ich na sztywno). Domieszaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i rum, ubijając szybko trzepaczką.
Wylewaj łyżką do zupy ciasto na blachę, powinno lekko się rozlewać, formując na blasze małe okrągłe placuszki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Wyjmij z piekarnika i niezwłocznie zwijaj ciastka, nadając im kszatłt rożków, i włóż je natychmiast do szyjek butelek, albo użyj foremek do rożków, jeśli takimi dysponujesz. Należy robić to od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż ciasto bardzo szybko twardnieje. Ciasto w ciągu kilku minut nabierze pożądanego kszatłtu.
Mocno schłodzoną kremówkę (wstaw ją przed użyciem na około kwadrans do zamrażarki) ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Wypełnij rożki bitą śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego lub strzykawki (szprycy) do dekoracji ciast i udekoruj malinami. Podaj natychmiast.
Jeśli wolisz bitą śmietanę o lżejszej konsystencji, możesz przygotować ją w syfonie.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54