« Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy.
Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu.
Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie : 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 jajka
● 1 żółtko
● 2 łyżeczki musztardy (Dijon)
● oleju o neutralnym smaku (np z pestek winogron)
● 1 łyż ketchupu (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego)
● 1 łyżeczka gotowego (lub domowej roboty) zielonego pesto
● sól, pieprz
● cytryna
● dodatkowo : sałata lub miks sałat (roszponka itp) do podania
Przygotowanie:
Ugotuj 4 jajka przez 10 min. w gotującej wodzie.
Wymieszaj musztardę z surowym żółtkiem jajka. Wlewaj powoli olej, ubijając aż do uzyskania konsystencji majonezu, posól, popieprz, dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Obierz ze skorupki jajka ugotowane na twardo. Przekrój je na pół, wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem (odrobinę żółtka możesz odłożyć do dekoracji) i wymieszaj z majonezem. Podziel na trzy części i przełóż do trzech osobnych miseczek. Do jednej domieszaj ketchup, do drugiej pesto, a trzecią pozostaw tylko z majonezem. Każdy farsz wymieszaj dokładnie i wypełnij nim połówki ugotowanych jajek. Posyp startym na tarce żółtkiem.
Jajka możesz podać z dodatkiem zielonej sałaty np. miksu młodych sałat lub roszponki, doprawionych winegretem. Smacznego !
Powiązane artykuły
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
Smaki Francji
Przepis na wegetariański omlet z warzywami 2017-07-24 09:44:39 2017-07-23 18:36:31