W szpinaku zakochałam się już jakiś czas temu. Praktycznie zawsze przygotowywałam dania z mrożonego szpinaku, jednak dziś do przygotowania potrawy użyłam świeżego. Jeśli też go lubicie, wykorzystajcie ten przepis do przygotowania szybkiego i smacznego obiadu dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki sera Ricotta
- 50 g sera Parmezan
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki masła
- 5 szt. suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Szpinak umyć i osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnie z masłem i smażyć z dodatkiem
- 2 rozgniecionych ząbków czosnku, cały czas mieszając.
- Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić i dodać do szpinaku.
- Wlać śmietanę i zamieszać wszystko.
- Zdjąć z ognia i dodać ser Ricotta i starty Parmezan, wymieszaj.
- Filet z piersi indyka umyj i rozłóż na folii. Posyp solą i czarnym pieprzem.
- Na mięsie ułóż warstwę szpinaku, pozostawiając trochę wolnej powierzchni przy brzegach.
- Filet zwiń ściśle i obwiąż, żeby podczas pieczenia mięso nie rozeszło się.
- Tak przygotowany filet można upiec na patelni lub w piekarniku.
- Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż z każdej strony, przez kilka minut.
- Następnie przełóż mięso do rękawa.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut.
- W trakcie pieczenia przewróć mięso. Po upieczeniu zdejmij sznurek i pokrój w plastry.
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i sałatką z świeżych warzyw.
Smacznego!