Składniki:
- 5 jajek
- 260 g cukru
- szczypta soli
- 500 g kremówki 30-36%
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
- 150 g słonecznika łuskanego
Sposób przygotowania:
1. Białka jajek ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z 260g cukru oraz żółtkami. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolać 4 łyżki wody i połączyć. Ciasto piec 30 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekroić na pół.
2. Brzoskwinie pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić i ostudzić (galaretkę warto przygotować na początku, zanim stężeje spokojnie zdąży się wszystko zrobić). Kremówkę ubić na sztywno, dodając jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę oraz owoce. Biszkopt przełożyć masą śmietanową, na górę masę korówkową i wtedy roztopić masło, wsypać resztę cukru i słonecznik. Prażyć około 3 minut i gorący wysypać na wierzch ciasta.