Cukiniowe spaghetti z cielęcymi kotlecikami (porcja dla 2 osób)
Składniki:
spaghetti:
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- garść świeżych listków bazylii ( można zastąpić suszoną )
- 2 łyżki tartego parmezanu np. Grana Padano
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
kotleciki:
- 200 g cielęciny
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki płatków jaglanych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Spaghetti z cukinii:
- Czosnek i cebulę drobno posiekać. Bazylię porwać na mniejsze części. Cukinię obrać, umyć. Używając obieraczki do warzyw ciąć długie paski na wzór tagliatelle.
- Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić cebulę, czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać cukinię, bazylię, sól i pieprz. Wymieszać. Smażyć na maksymalnym ogniu przez około 4 minuty. Dorzucić parmezan. Wymieszać i spróbować.
Kotleciki cielęce:
- Cielęcinę oczyścić i podzielić na mniejsze części. Każą część włożyć do foliowej reklamówki i rozbić aby były bardzo cienkie.
- W misce roztrzepać jajko. Dodać sól, pieprz.
- Na talerz wysypać płatki jaglane.
- Na patelni rozgrzać olej. Rozbite kotleciki wymoczyć w jajku a następnie w płatkach jaglanych. Smażyć z jednej strony przez około 6 minut, po czym przewrócić na drugą stronę i trzymać na patelni kolejne 6 minut.
Wszystko ułożyć tak jak na zdjęciu. Podawać.
Smacznego! :)