KobiecePorady.pl

Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami

SKŁADNIKI
Ciasto na naleśniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 3 jaja
  • 30 g masła

Farsz

  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 200 g szpinaku
  • 400 g polpy z pomidorów
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Farsz

  1. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie, pionowe plastry. Blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 3 min. Osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Oczyszczamy cukinie i bakłażana. Kroimy w cienkie, pionowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa grillujemy ok. 3 minut.
  3. Szpinak myjemy, oczyszczamy, po czym podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W miseczce mieszamy polpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem.

Naleśniki

  1. W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta.
  2. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia. W ten sposób smażymy resztę naleśników.

Tort naleśnikowy

  1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy układamy pierwszy naleśnik, który smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy plastry marchewki, którą posypujemy startym parmezanem. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem, który podobnie jak wcześniej smarujemy sosem pomidorowym. Układamy plastry bakłażana, który posypujemy startym parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy tortu, wykorzystując resztę warzyw.
  2. Tort naleśnikowy podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
Magda (La grande e la piccola cu -

Powiązane artykuły

  • Cukiniowe spaghetti z cielęcymi kotlecikami

    Pyszne spaghetti z warzyw - dla bezglutenowców i osób, które chcą trzymać 'linię'. Jeśli jeszcze takiego nie jadłeś, musisz koniecznie spróbować. Na pewno nie pożałujesz!

  • Brzoskwiniowiec ze słonecznikiem

    Ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach i jak sama Agnieszka (pomysłodawczyni) mówi, zawsze wychodzi. Na ostatnich andrzejkach ciasto było hitem, właśnie otrzymałam przepis więc od razu dodaję do notatnika, bo nie raz zagości na moim stole. Cytując Agnieszkę "SMACZNOŚCI KOBIETKI".

  • Przepis na klasyczny lukier królewski

    Święta coraz bliżej, więc pora na pierniczki, a przedewsystkim na ozdabianie ich. W sklepach można dostać gotowy lukier, jednak ze względu na mój tradycjonalizm robię własny lukier - klasyczny.

  • Brzoskwiniowiec ze słonecznikiem

    Ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach i jak sama Agnieszka (pomysłodawczyni) mówi, zawsze wychodzi. Na ostatnich andrzejkach ciasto było hitem, właśnie otrzymałam przepis więc od razu dodaję do notatnika, bo nie raz zagości na moim stole. Cytując Agnieszkę "SMACZNOŚCI KOBIETKI".