Skadniki:
- 1 duży kalafior podzielony na różyczki
- pół szklanki śmietany 18%
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka startego sera żółtego typu np. cheddar
- 2 łyżki bułki tartej
- świeża natka pietruszki do posypania przed podaniem
- 1 łyżka sproszkowanego czosnku i sproszkowanej cebuli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pół łyżki mieszanki ziół włoskich
- łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina zimnej wody do rozpuszczenia (by zagęścić sos serowy)
Przygotowanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut.
2. Następnie odcedzamy na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je dokładnie masłem lub margaryną i obsypujemy łyżeczką bułki tartej.
3. Przygotowujemy sos. W tym celu podgrzewamy mleko i śmietanę w rondelku. Dodajemy 3/4 porcji startego żółtego sera i intensywnie mieszamy (najlepiej kuchenną trzepaczką), bo sos zacznie powoli gęstnieć. Zestawiamy rondelek z ognia. W osobnym naczynku mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego i podgrzewamy jeszcze chwilę.
4. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką ziół włoskich czosnkiem i cebulą sproszkowaną. Posypujemy resztą startego żółtego sera i łyżką bułki tartej.
5. Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora.
6. Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!