Składniki na około 12 ciastek:
- 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego)
- 100 g suszonych daktyli (niesiarkowanych)
- 40 g oleju kokosowego
- 40 g orzechów włoskich lub pekan
- 1 spora marchewka
- 1 średnie jabłko
- 1 – 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta soli i duża szczypta wanilii
- 1 – 2 łyżki wody
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Płatki owsiane umieścić w melakserze, odrobinę rozdrobnić, po czym przełożyć do osobnego naczynia. W melakserze umieścić daktyle wraz z 1 łyżką wody – miksować, aż daktyle zostaną drobno posiekane i zaczną tworzyć masę. Dodać olej kokosowy, przyprawy oraz sól – krótko połączyć. Do masy daktylowej dodać płatki, orzechy, starte jabłko i marchewkę – miksować na umiarkowanych obrotach, aż całość się połączy. Jeśli masa nie jest dostatecznie wilgotna i nie daje się zbić w kulę – dodać łyżkę wody i jeszcze raz krótko połączyć.
Porcje masy formować w dłoniach, tworząc kulki o nieco większym rozmiarze niż orzech włoski. Kulki umieszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać tworząc ciastka o grubości około 1 cm. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC(T), piec około 30 minut, aż ciastka delikatnie zrumienią się przy brzegach (każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciastka i w razie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika). Upieczone ciastka pozostawić na blasze przez kilka minut, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!