Zacne grono smakoszy owych ciastek dzieli się na ich zdecydowanych entuzjastów oraz tych, którzy twierdzą: pyszne, choć mało „ciasteczkowe”. Rzeczywiście, nie jest to wypiek typowy – ciastka są miękkie i odrobinę wilgotne, lecz w swojej niepozornej formie kryją cudowny smak oraz całą masę odżywczych składników. Słodkie za sprawą daktyli, nie zawierają typowych zamienników cukru czy syropów. Bez mąki i środków spulchniających, jajek i laktozy, a jedynie z dodatkiem płatków owsianych. Niskotłuszczowe, wręcz dietetyczne, wzbogacone zaledwie garstką orzechów, swoje miękkie wnętrze zawdzięczają tymczasem marchewce i jabłku. Pachnące cynamonem, sycące, stanowią znakomitą przekąskę do pracy lub szkoły. Jakby tego było mało, w ich przygotowaniu wyręczy was melakser – ot, wystarczy wszystkie składniki dodać w odpowiedniej kolejności i połączyć w łatwą do formowania masę. Jeśli jednak nie posiadacie wielofunkcyjnego robota kuchennego, nic straconego – namoczcie wówczas daktyle, zblendujcie je, dodając resztę składników i mieszając całość (radzę wówczas użyć drobniejszych płatków). Słodkości bez wyrzutów sumienia? Dobrze trafiliście ;-)
www.evenbetterfood.com
Składniki na około 12 ciastek:
- 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego)
- 100 g suszonych daktyli (niesiarkowanych)
- 40 g oleju kokosowego
- 40 g orzechów włoskich lub pekan
- 1 spora marchewka
- 1 średnie jabłko
- 1 – 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta soli i duża szczypta wanilii
- 1 – 2 łyżki wody
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Płatki owsiane umieścić w melakserze, odrobinę rozdrobnić, po czym przełożyć do osobnego naczynia. W melakserze umieścić daktyle wraz z 1 łyżką wody – miksować, aż daktyle zostaną drobno posiekane i zaczną tworzyć masę. Dodać olej kokosowy, przyprawy oraz sól – krótko połączyć. Do masy daktylowej dodać płatki, orzechy, starte jabłko i marchewkę – miksować na umiarkowanych obrotach, aż całość się połączy. Jeśli masa nie jest dostatecznie wilgotna i nie daje się zbić w kulę – dodać łyżkę wody i jeszcze raz krótko połączyć.
Porcje masy formować w dłoniach, tworząc kulki o nieco większym rozmiarze niż orzech włoski. Kulki umieszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać tworząc ciastka o grubości około 1 cm. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC(T), piec około 30 minut, aż ciastka delikatnie zrumienią się przy brzegach (każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciastka i w razie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika). Upieczone ciastka pozostawić na blasze przez kilka minut, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Even Better Food
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19