Mionetto Prosecco to od 130 lat idealny wybór na upalne letnie dni. Wytwarzane jest z winogron szczepu Glera znanych także jako Prosecco rosnących w samym sercu regionu Treviso (płn. wsch. Włochy).
Prosecco to doskonały wybór dla pewnych siebie kobiet kochających zabawę i pogaduchy przy dobrym winie. Podane z kostką lodu doskonale orzeźwia i jest o wiele „lżejsze” od tradycyjnych win. Niegdyś klasycznie podawane jako aperitif, dziś serwowane w postaci najróżniejszych drinków na bazie musów owocowych (np. drink Bellini) robi furorę wśród blogerów i wymagających Millenialsów.
Bellini z Mionetto Prosecco (2 porcje):
- 500 ml Mionetto Prosecco
- 1 dojrzała brzoskwinia
Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy pokrojoną w kostkę brzoskwinię (bez pestki) i dodajemy Prosecco. Całość blendujemy. Opcjonalnie możemy podać z kruszonym lodem i kawałkiem brzoskwini na brzegu kieliszka.
Czym jest Mionetto Prosecco?
Mionetto Prosecco to lekkie wino musujące o niskiej zawartości alkoholu (11%) oraz niesamowitej kompozycji aromatów, w których wyraźnie możemy wyczuć nuty dojrzałego jabłka, brzoskwiń, akacji, lukrecji i miodu. Oznaczenie „Brut” na eleganckiej butelce oznacza wersję „wytrawną”. Jest to klasyczna odmiana, która doskonale komponuje się z owocami morza, sushi, rybami, sałatkami oraz deserami i daniami kuchni włoskiej.
Cena: ok. 35 zł / 750 ml