WSZĘDOBYLSKI TŁUSZCZ
Znów kotlety na głębokim tłuszczu? Ziemniaki polane solidną porcją tłuszczu pochodzenia zwierzęcego? To nawyki, z których trzeba natychmiast zrezygnować. Wypróbuj ziemniaki posypane świeżymi i pachnącymi ziołami z dodatkiem samodzielnie robionego dressingu. Przekonasz się, że to jeszcze smaczniejsze niż oblewanie ich tłuszczem. Zamień w swojej kuchni raz na zawsze tłuszcze zwierzęce takie jak masło i smalec na tłuszcze roślinne. Są o niebo zdrowsze i mniej tuczące.
ŚMIETANA
Dodajesz jej często do zupy w celu jej zabielenia. Używając śmietany 30% z pewnością z najzdrowszej nawet zupy uczynisz danie tuczące. Zmniejsz liczbę procent tłuszczu w śmietanie wybierając te dietetyczne lub zacznij używać do zabielania zupy produktów alternatywnych – wody z odrobiną mąki albo mleka roślinnego. Dalej będzie pysznie, ale już nie tak tłusto jak wcześniej.
SŁODKIE PRZEKĄSKI
Tak. To niestety najczęstszy grzech. Pomiędzy posiłkami zawsze znajdzie się chwila na słodkiego batonika lub kawałek czekolady? To źle. Zastąp słodkie przekąski słodkim owocem albo sokiem z owoców. To również pyszne, słodkie i oczywiście o wiele mniej kaloryczne.
SÓL
Nie musisz całkowicie się jej pozbywać ze swojego menu, ale zdecydowanie powinnaś ograniczyć jej spożycie. To prosta droga do wielu chorób cywilizacyjnych. Zastąp zwyczajną sól pysznymi, najlepiej świeżymi ziołami. Przekonasz się jak pyszne są Twoje dania i zauważysz, że sól nie dodaje im smaku, a przeciwnie – pozbawia go Twoje dania.