Na linię bezglutenową składają się pyzy z mięsem, pyzy ziemniaczane, kartacze z mięsem, kluski śląskie z dziurką i kluski śląskie z mięsem. Każdy z produktów jest certyfikowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a na opakowaniach znajduje się znak „Przekreślonego kłosa”.
– Zdajemy sobie sprawę, że konieczność stosowania diety bezglutenowej przez całe życie jest dla osób chorych na celiakię i nietolerujących glutenu, a także dla ich rodzin ogromnym wyzwaniem – mówi Magda Parkitna, Specjalistka ds. marketingu i PR w Jawo. – Jawo kieruje swoją ofertę do wszystkich tych grup konsumentów, dbając o to, by produkty bezglutenowe były łatwo dostępne i smakowały identycznie jak warianty klasyczne, w których użyta jest mąka pszenna – dodaje.
NOWOCZESNA HALA PRODUKCYJNA
Aby uruchomić produkcję wyrobów bezglutenowych, firma Jawo musiała rozbudować zakład produkcyjny. W Częstochowie stworzono dodatkową halę o powierzchni ok. 1000 mkw., w której powstają tylko produkty bezglutenowe. Inwestycja ta jest współfinansowana z funduszy Unii Europejskiej w ramach programu PROW 2014-2020.
W tej części zakładu pracuje kadra przydzielona tylko do produkcji bezglutenowej. Pracownicy przechodzą szereg cyklicznych szkoleń mających na celu utrzymywanie najwyższych standardów pracy w warunkach ochronnych.
Firma wyposażyła nową halę w nowoczesną śluzę, która ogranicza możliwość skażenia krzyżowego glutenem podczas przemieszczania się pracowników pomiędzy obiektami. Zakład produkcyjny przeszedł także audyt zgodny ze standardem AOECS – Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią, który potwierdza, że produkty są całkowicie bezpieczne dla zdrowia chorych na celiakię i nietolerujących glutenu. Co ważne, aby spełnić restrykcyjne standardy AOECS, produkty bezglutenowe są regularnie badane na obecność glutenu i poddawane kontrolnym testom błyskawicznym.
SKŁAD PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH JAWO
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ
Skład: ziemniaki 67%, skrobia ziemniaczana, pasteryzowane jaja płynne, płatki ziemniaczane 3%, woda, skrobia modyfikowana.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM
Skład: ziemniaki 57%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9,2%, mięso wołowe 4,6%, pasteryzowane jaja płynne , białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, skrobia modyfikowana, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.
KARTACZE Z MIĘSEM
Skład: woda, grysik ziemniaczany 18%, skrobia ziemniaczana, mięso wołowe 8,5%, mięso wieprzowe 4,2%, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.
PYZY Z MIĘSEM
Skład: woda, grysik ziemniaczany 18%, skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe 9,2%, mięso wołowe 4,6%, białko sojowe, cebula, przyprawy (zawierają gorczycę), sól, błonnik pszenny bezglutenowy, olej rzepakowy, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy, mąka ryżowa.
PYZY ZIEMNIACZANE
Skład: woda, grysik ziemniaczany 23%, skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa.
O JAWO
Od 27 lat firma Jawo zajmuje się produkcją mrożonek na bazie mąki i ziemniaków, bez sztucznych konserwantów czy polepszaczy smaku. W ofercie znajdują się pierogi wytrawne, pierogi słodkie, produkty z ziemniaków, takie jak gnocchi, kluski, pyzy czy kopytka, a także uszka, naleśniki i krokiety. Część produktów jest wykonywana ręcznie.
Produkty marki były wielokrotnie nagradzane znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” oraz wyróżniane w plebiscycie Najlepszy Produkt Roku – Wybór Konsumentów.
Siedziba firmy znajduje się w Częstochowie.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę www.jawo.pl oraz www.jawolewdomu.pl.