Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla 4 osób
● 2 średnio dojrzałe awokado
● 1 mango
● 1 mała sałata lodowa
● 1 mały ogórek
● 80 g orzechów laskowych
● 1 ząbek czosnku
● 20 g imbiru
● ½ papryczki chili
● 6 łyżek sosu sojowego
● 1 łyżka brązowego cukru
● 5 łyżek soku z limonki
● 4 łyżki oleju słonecznikowego
● 2 dymki
● 1 garść listków świeżej kolendry
● ½ garści listków świeżej mięty
Przygotuj sos:
Drobno posiekane orzechy laskowe upraż na gorącej, suchej patelni. Przełóż je na talerz i wystudź. Obierz czosnek i imbir. Usuń nasiona z papryczki chili. Drobno posiekaj czosnek, imbir i chili, przełóż do rondelka. Dodaj sos sojowy, cukier, sok z limonki i 2 łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy i zdjemij z ognia. Odstaw na bok do wystudzenia.
Przygotuj warzywa:
Ogórek obierz i pokrój wzdłuż na cieniutkie paski. Dymkę umyj i drobno posiekaj. Mango obierz i oddziel miąższ od pestki. Pokrój miąższ w cienkie paski. Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę, wyjmij miąższ. Połówki awokado pokrój na plasterki.
Przygotuj sałatkę:
Poszatkuj sałatę lodową na cienkie paski. Wymieszaj z dymką, ziołami, ogórkiem i polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę rozłóż na talerze. Na każdym ułóż plasterki awokado i paski mango. Posyp uprażonymi i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Natychmiast podawaj.