SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki typu manitoba
- 100 g ricotty
- 300 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 10 g cukru
- 3 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
- 300 g passaty pomidorowej
- 100 g ricotty
- 100 g pomidorków
- 100 g salami
- rukola
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
- Mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy rozczyn z drożdży, olej, dodajemy cukier, sól, ricottę oraz suszone oregano. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm smarujemy olejem.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy.
- Spód ciasta smarujemy passatą pomidorową, układamy plasterki salami oraz połówki pomidorków.
- Pizze odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
- Na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy.
- Pizze pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
- Upieczoną pizze dekorujemy rukolą.