SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki typu manitoba
- 100 g ricotty
- 300 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 10 g cukru
- 3 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
- 300 g passaty pomidorowej
- 100 g ricotty
- 100 g pomidorków
- 100 g salami
- rukola
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
- Mieszamy oba rodzaje mąki. Do dołka w mące wlewamy rozczyn z drożdży, olej, dodajemy cukier, sól, ricottę oraz suszone oregano. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm smarujemy olejem.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy.
- Spód ciasta smarujemy passatą pomidorową, układamy plasterki salami oraz połówki pomidorków.
- Pizze odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
- Na pizzy układamy kawałeczki ricotty, oprószamy oregano, polewamy 1-2 łyżkami oliwy.
- Pizze pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
- Upieczoną pizze dekorujemy rukolą.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!
Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
-
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę
Gdy za oknem ładna pogoda, lepiej jest z niej skorzystać i wyjść na zewnątrz, niż sterczeć w kuchni. Przygotowywanie skomplikowanych potraw, które wymagają więcej czasu na przygotowanie, pozostaw na pochmurne dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na lekkie tarty ze świeżymi warzywami prosto z ogródka lub ze straganu. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty to dobry pomysł na lekką kolację w ogródku, a także jako poczęstunek dla gości.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na wielkanocny majonez 2017-03-06 09:17:19 2017-03-05 22:05:54