Składniki na ok. 4 porcje:
- 3 marchewki
- 1 por (biała część)
- 1 czerwona duża papryka
- 1 czerwona cebula
- przyprawy: sól, ostra papryka, sos sojowy z przyprawą Mirin (np. Vitasia), odrobina cukru trzcinowego
- makaron spaghetti najlepiej razowy
- tłuszcz do smażenia np. nierafinowany olej kokosowy
- 4 łyżki sezamu
Sposób wykonania:
- obraną marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach
- pora pokrój na talarki, paprykę w paseczki, a cebulę w drobną kostkę
- na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż się zeszkli, następnie zdejmij ją z patelni
- w międzyczasie wstaw (lekko osoloną) wodę na makaron, kiedy zacznie wrzeć - wrzuć do niej 4 porcje makaronu i ugotuj al dente
- na patelnię, na której wcześniej była cebula, wrzuć paprykę i pora - smaż kilka minut, aż nieco zmiękną, następnie dodaj marchew i zeszkloną wczesniej cebulkę
- do warzyw znajdujących się na patelni dodaj trochę wody i najlepiej przykryj je pokrywką - gotuj, aż marchew zmięknie
- kiedy warzywa już będą miękkie, ale nie "rozgotowane", dodaj przyprawy (najlepiej wg uznania): ok. 4 łyżek sosu z Mirin, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę cukru trzcinowego, trochę soli do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj
- ugotowany makaron, odcedź i dodaj do warzyw, wszystko razem dokładnie wymieszaj
- na suchej patelni upraż sezam i posyp nim gotowe danie
Smacznego!