Produkty niewskazane dla kobiet w ciąży
Każda kobieta w ciąży powinna w miarę możliwości ograniczyć lub też całkowicie wyeliminować z codziennej diety następujące produkty:
- słodzone napoje gazowane, które w dużych ilościach podrażniają układ pokarmowy, śluzówkę żołądka, a także zawierają duże ilości cukru,
- konserwanty, sztuczne barwniki i słodziki,
- napoje z kofeiną, bowiem wypłukują one witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk, a także podnoszą ciśnienie tętnicze krwi,
- słodycze - ich nadmierna ilość może przyczynić się do zahamowania przyrostu masy ciała dziecka oraz zaburzenia przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do budowy mózgu dziecka,
- orzeszki ziemne - ich spożywanie może spowodować alergię u dziecka,
- wędliny i wędzone ryby - produkty wędzone zawierają substancje rakotwórcze,
- dania typu fast food, które zawierają duże ilości soli oraz kalorii,
- sery pleśniowe, które są potencjalnym źródłem listerii - bakterii wywołującej listeriozę, która z kolei może przyczynić się do przedwczesnego porodu, infekcji u noworodka oraz uszkodzeń neurologicznych,
- żywność przetworzona z niewiadomego źródła, ponieważ może wywołać zatrucia, które zagrażają życiu dziecka.
Alkohol w ciąży
W okresie ciąży alkohol powinien zostać całkowicie wyeliminowany z diety, ponieważ może on spowodować tzw. płodowy zespół alkoholowy u dziecka. Jego skutki są nieodwracalne i należą do nich:
- opóźnienie rozwoju,
- niska masa urodzeniowa,
- nieprawidłowy rozwój mózgu,
- nieprawidłowy rozwój serca,
- niski poziom inteligencji,
- zaburzenia w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami.
Papierosy w ciąży
Podczas palenia papierosów wszystkie zawarte w nich związki chemiczne przenikają poprzez łożysko do organizmu dziecka. Palenie w trakcie ciąży może mieć następujące konsekwencje dla zdrowia dziecka:
- przedwczesny poród,
- niska masa ciała dziecka po urodzeniu,
- problemy z oddychaniem tuż po urodzeniu, co prowadzi do rozwoju chorób układu oddechowego,
- ograniczenie ogólnego rozwoju fizycznego i psychicznego.
Produkty zalecane podczas ciąży
Zdrowa dieta ciężarnych kobiet powinna zawierać przede wszystkim:
- produkty zawierające kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3,
- produkty bogate w błonnik,
- chude mięso (indyk, cielęcina, królik),
- warzywa i owoce.
Dieta dla kobiet w ciąży powinna być zrównoważona i zbilansowana, a posiłki muszą być częste i regularne.