Składniki:
- 120 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ok 5 łyżek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową.
Przepis pochodzi z bloga http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/