Składniki na muffinki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 70 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru trzcinowego
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Dodatkowo:
- czekoladowe jajeczka
Wykonanie:
- Zacznij od przygotowania kremu. Jajka i żółtka umieść w małym rondelku,dodaj cukier trzcinowy oraz skórkę i sok z cytryny. Roztrzep składniki do połączenia i postaw rondelek na malutkim ogniu.Podgrzewaj krem, nie przerywaj mieszania. Dodaj masło i mieszaj składniki aż masło ie rozpuści.Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Uważaj- krem łatwo się przypala.Gotowy krem odstaw do wystudzenia.
- Teraz przygotuj muffinki. Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do papilotek do 1/3 wysokości. Dwie muffinki upiecz bez dodatku kremu cytrynowego,użyjesz ich później do zrobienia łączki. Nałóż po łyżce kremu cytrynowego do 10 papilotek, a następnie przykryj ciastem do 3/4 wysokości. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz muffinki przez 30 minut. Gotowe muffinki wystudź.
- Dwie mufinnki rozkrusz na drobno do miseczki. Na każda muffinkę nałóż po łyżce kremu cytrynowego, delikatnie rozsmaruj i obsyp zielonymi okruszkami. Każda muffinkę udekoruj czekoladowymi jajeczkami.