Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- por
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka groszku zielonego
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 50g żelatyny
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
1) Udko oraz pierś umyć, umieścić w garnku, zalać ok. 3 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucić obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz.
2) Wyjąć na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne. Bulion przecedzić przez sitko, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i dodać do niego soku z cytryny.
3) Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała, nastepnie wrzucić ją do gorącego bulionu i mieszać aż się rozpuści.
4) Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
5) Na dnie mieseczek ułożyć pokrojone mięso, marchewki, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalać przestudzonym bulionem i włożyć do lodówki do stężenia.
http://www.kuchniamagdaleny.pl/2016/10/galaretka-drobiowa.html