Kurczak w galarecie z marchewką i groszkiem to propozycja na świateczny stół. Idealna przystawka - tradycyjna, dawniej bardzo popularna, dziś już rzadziej pojawia się na stołach. Ale jak się już pojawi to znika momentalnie. Oto przepis mojej mamy na idealną galaretkę drobiową, delikatną w smaku.
www.kuchniamagdaleny.pl
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- por
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka groszku zielonego
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 50g żelatyny
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
1) Udko oraz pierś umyć, umieścić w garnku, zalać ok. 3 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucić obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz.
2) Wyjąć na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne. Bulion przecedzić przez sitko, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i dodać do niego soku z cytryny.
3) Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała, nastepnie wrzucić ją do gorącego bulionu i mieszać aż się rozpuści.
4) Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
5) Na dnie mieseczek ułożyć pokrojone mięso, marchewki, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalać przestudzonym bulionem i włożyć do lodówki do stężenia.
http://www.kuchniamagdaleny.pl/2016/10/galaretka-drobiowa.html
Powiązane artykuły
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Przepis na jajka faszerowane wędzoną makrelą
Jajka faszerowane pastą z wędzonej makreli to idealna propozycja na Wielkanoc. Jajka na Wielkanoc to podstawa, więc można je trochę urozmaicić - nadziewając wędzoną rybą.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na aromatyczny pasztet z czarnej fasoli
Krótka historia jak powstał aromatyczny pasztet z czarnej fasoli: Byłam w sklepie, stałam na dziale z herbatą i na półce leżała jakaś czarna paczuszka. Wzięłam ją i patrze: CZARNA FASOLA. Zachwycona znaleziskiem wrzuciłam ją do koszyka. Całą noc myślałam w czym ją zjeść. Rano udałam się po inspiracje do biblioteki taty, a tam leży książka z wielkanocnymi przepisami. Otwieram, a tam jak na dłoni P A S Z T E T! Co prawda nie wege, nie z fasoli, ale pasztet! Podczas pierwszej próby pasztetowej, obok miski z fasolową masą stał wielki karton z przyprawami. I jakoś tak wyszło, że do miski wpadł cząber, tymianek, majeranek i gałka muszkatołowa. A potem okazało się, że pasztet jest tak dobry, że wszyscy chcą go jeść i muszę go zrobić ponownie bo inni domownicy będą głodni i nieszczęśliwi. Mam nadzieję, że pasztet z czarnej fasoli także wam posmakuje i znajdzie ciepły kącik na waszym wielkanocnym stole :)
Kuchnia MagdaLeny
Przepis na aromatyczny pasztet z czarnej fasoli 2017-03-02 09:21:57 2017-03-01 17:01:13