Potrzebne będą:
- 500 g łopatki wieprzowej zmielonej
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 100 ml wody źródlanej
- 1 średnia cebula
- 2 płaskie łyżeczki majeranku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- 2 jaja
- olej do smażenia
- Sos:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka tyminaku
- sól
- pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, czosnek, majeranek, kolendrę, pieprz, sporą szczyptę soli, wlewamy wodę wraz ze śmietaną i 2 jajkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub po prostu dłoni. Powstanie nieco lejąca się masa! Próbujemy wrzucając niewielką kulkę masy mięsnej na suchą patelnię i zajadając ją. W razie potrzeby masę doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso wykładamy na nią łyżka tworząc niewielkie placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Usmażone klopsiki wykładamy na ręczniki papierowe by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim najpierw cebulę, a później dorzucamy pieczarki wraz z tymiankiem. Chwilę smażymy, następnie dodajemy śmietankę i kilka kropel soku z cytryny. Gotujemy przez 8-10 minut na niewielkim ogniu po czym doprawiamy do smaku spora ilością pieprzu i solą. Ewentualnie korygujemy smak cytryną.
Podajemy wraz z klopsikami i ziemniakami.