Składniki na kruszonkę:
- 4 dkg margaryny
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aż do powstania grudek.
Składniki na chałkę:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 4 dkg margaryny
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże połączyć z małą ilością letniego mleka, mąki i 1/2 łyżki cukru. Zrobić zaczyn.Odstawić na 20 minut. Następnie dodać jajka, resztę mleka, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczoną, letnią margarynę pomieszaną z olejem. Chwilę jeszcze wygniatać ciasto. Ponownie odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich zrobić wałeczek o długości 35-40 cm. Z trzech wałeczków zapleść warkocz. Jego początek i koniec zlepić. Każdą chałkę włożyć w osobny pergamin i ułożyć na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut (do zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pycha!!!
http://www.zmaminegozeszytu.pl