Pamiętam czas przedświątecznych przygotowań. Jako dziecko jeździłam w Wielki Czwartek do babci i wraz z nią malowałam pisanki, piekłam chlebki i bułeczki do koszyczków. Cudowne wspomnienia...
www.zmaminegozeszytu.pl
Składniki na kruszonkę:
- 4 dkg margaryny
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aż do powstania grudek.
Składniki na chałkę:
- 1/2 kg mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 4 dkg margaryny
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże połączyć z małą ilością letniego mleka, mąki i 1/2 łyżki cukru. Zrobić zaczyn.Odstawić na 20 minut. Następnie dodać jajka, resztę mleka, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczoną, letnią margarynę pomieszaną z olejem. Chwilę jeszcze wygniatać ciasto. Ponownie odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich zrobić wałeczek o długości 35-40 cm. Z trzech wałeczków zapleść warkocz. Jego początek i koniec zlepić. Każdą chałkę włożyć w osobny pergamin i ułożyć na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut (do zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pycha!!!
http://www.zmaminegozeszytu.pl
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Z maminego zeszytu
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27