Potrzebne będą:
- 5 sztuk dobrej białej kiełbasy parzonej
- 1/3 kostki masła
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 a nawet niepełna łyżeczka miodu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- odrobina cytryny, sól
Sposób przygotowania:
Kiełbasę nacinamy w krateczkę. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobina oleju i smażymy kiełbasy z dwóch stron na brązowo. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok. Nie zlewamy tłuszczu po smażeniu, wrzucamy na niego posiekaną w drobna kostkę cebulę. Szklimy ją.
Pieprz, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu i wsypujemy do cebuli. Dodajemy musztardę, miód i śmietankę. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 6-8 minut. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Kiełbasę przekładamy do patelni, jeszcze chwilę dotujemy by ja ogrzać i voila.