Składniki:
- 30 dkg wołowiny
- 30 dkg wieprzowiny
- 30 dkg cielęciny
- 1 większe udko z kurczaka
- 30 dkg chudego boczku
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- liść laurowy, ziele angielskie
- 3 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 czerstwa bułka
Wykonanie:
Mięso namoczyć na całą noc (oprócz wątróbki). W międzyczasie zmienić wodę (ja zmieniłam ją trzykrotnie). Osuszyć je i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Warzywa obrać, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę opalić, dorzucić do mięsa. Wszystko zalać zimną wodą (ok. 1 cm ponad mięsem). Gotować 3 godziny. 15 minut przed końcem dodać wątróbkę. Odstawić do ostygnięcia, po 20 minutach dołożyć czerstwą bułkę. Wszystko zmielić na maszynce o małych oczkach. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek, połączyć składniki. Przełożyć do foremek. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!!!