Przepisy kulinarne
Powolutku, małymi kroczkami zbliża się do nas wiosna. Powoli przybywa dnia, słońce coraz chętniej pokazuje się zza chmur, do pełni szczęscia brakuje jedynie odrobiny zieleni. Czekam więc na pierwsze pączki na drzewach i krzewach, żeby umilić sobie czas czekania wprowadzam nieco zieleni w moim domu. W salonie zamieszkały żonkile i hiacynty, a w kuchni berło objął szpinak.
Dziś proponuję Wam pyszne muffinki szpinakowe z lemon curd. Jeśli nie znacie smaku wypieków ze szpinakiem koniecznie to zmieńcie. Szpinak nie zmienia znacząco smaku ciast, a dodaje im wilgotności i delikatności.
Muffinki wabią oko pięknym kolorem, ozdoba w postaci jajeczek nadaje im odświętnego wyglądu.
Przepisy kulinarne
Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa... a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.
Przepisy kulinarne
Pyszna sałatka z jajek z dodatkiem selera konserwowego, ananasa i czerwonej fasoli.
Przepisy kulinarne
Mazurek to symbol Wielkanocy. Bogato zdobiony, najczęściej lukrem, kandyzowanymi owocami i bakaliami, stanowi nieodłączny element świątecznego stołu. Zwykle ma smak orzechowy, kawowy, pomarańczowy lub, tak jak u mnie, kajmakowy. Żeby unowocześnić trochę ten klasyczny wypiek, do ciasta dodałam mielonych migdałów, a całość udekorowałam ciasteczkami amaretti. Natomiast żeby przełamać nieznośną słodycz masy kajmakowej, na kruchy spód najpierw wyłożyłam frużelinę truskawkową, do której nie dodałam ani grama cukru. Całość tworzy odświeżoną wersję tego bardzo tradycyjnego ciasta wielkanocnego.