Jak Wielkanoc to musi być i biała kiełbasa... a gdyby tak zastąpić ją niewielkimi klopsikami o podobnym smaku? Do tego sos pieczarkowy z odrobiną tymianku. Ach.. coś pięknego. Niewiele potrzeba by urozmaicić nasze codzienne i nie tylko codzienne menu.
Potrzebne będą:
- 500 g łopatki wieprzowej zmielonej
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 100 ml wody źródlanej
- 1 średnia cebula
- 2 płaskie łyżeczki majeranku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- 2 jaja
- olej do smażenia
- Sos:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka tyminaku
- sól
- pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do miski wkładamy mięso mielone, cebulę, czosnek, majeranek, kolendrę, pieprz, sporą szczyptę soli, wlewamy wodę wraz ze śmietaną i 2 jajkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki lub po prostu dłoni. Powstanie nieco lejąca się masa! Próbujemy wrzucając niewielką kulkę masy mięsnej na suchą patelnię i zajadając ją. W razie potrzeby masę doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso wykładamy na nią łyżka tworząc niewielkie placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Usmażone klopsiki wykładamy na ręczniki papierowe by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim najpierw cebulę, a później dorzucamy pieczarki wraz z tymiankiem. Chwilę smażymy, następnie dodajemy śmietankę i kilka kropel soku z cytryny. Gotujemy przez 8-10 minut na niewielkim ogniu po czym doprawiamy do smaku spora ilością pieprzu i solą. Ewentualnie korygujemy smak cytryną.
Podajemy wraz z klopsikami i ziemniakami.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na pieczonego łososia z groszkiem i kaparami
Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
-
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem
Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
-
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką
Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie przygotowywanym łososiem. Do tego możecie podać np. ryż, ziemniaki lub inne warzywa i zdrowy obiad gotowy.
Rosiołowa
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką 2017-03-15 07:20:55 2017-03-14 15:30:31