8 porcji
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Składniki:
- 100 g marchewki
- 50 g suszonych moreli
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej T450
- 30 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 cl oleju arachidowego
- 3 łyżki rumu
- 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
- 3 szczypty zmielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)
Na lukier królewski:
- 1 białko jajka
- 175 g cukru pudru
- ½ cytryny
Sposób przygotowania:
- Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu.
- Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem (albo zmiksuj) do konsystencji purée.
- Przy pomocy pędzelka kuchennego natłuść olejem wnętrze tortownicy o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia, posmaruj go również olejem.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj drobno posiekane orzechy.
- Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Ubij żółtka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do białości. Dodaj przestudzone purée z marchewki, osączone, drobno posiekane morele, resztę oleju, gałkę muszkatołową i cynamon.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
- Do żółtek dodaj mąkę wymieszaną z posiekanymi orzechami, mieszając powoli, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2 łyżki stołowe ubitej piany białek i wymieszaj. Delikatnie domieszaj przy pomocy szpatułki resztę ubitej piany z białek.
- Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty.
- Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy.
- W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową,
- dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu.
- Wylej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki.
- Podawaj ciasto marchewkowe z bitą śmietaną, najlepiej własnoręcznie ubitą*.