MUFFINY BARDZO CZEKOLADOWE
Składniki na 12-15 sztuk:
- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 2 duże jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 g miałkiego brązowego cukru
- 85 g masła, roztopionego
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
2. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło.
3. Mieszamy zawartość naczyń do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, do nich nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
MUFFINY MARMURKOWE
Składniki na 12-15 sztuk:
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
3. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy tylko do połączenia składników.
4. Następnie dzielimy ciasto na 2 części, do jednaj dodajemy kakao i mieszamy.
5. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy na zmianę ciemne i jasne ciasto.
6. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.
stocksnap.io
MUFFINKI KAKAOWE Z BUDYNIEM
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- 170 ml mleka
- szczypta soli
- ulubiony budyń i 400 ml mleka
Sposób przygotowania:
1.Budyń z cukrem gotujemy według przepisu, ale w 400 ml mleka.
2. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i następnie studzimy.
3. Suche składniki mieszamy w misce.
4. Dodajemy jajka, mleko, ostudzona margarynę i wszystko dokładnie wymieszamy mikserem na wolnych obrotach.
5. Do foremek wkładamy łyżkę ciasta. Następnie wkładamy łyżkę budyniu, a potem przykrywamy to resztą ciasta do wysokości ¾ papilotki.
6. Pieczemy ok.25 min w 180 stopniach.
MUFFINKI MIĘTOWE
Składniki na 12 sztuk:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g cukru do
- 150 g posiekanej czekolady z nadzieniem miętowym
- 2 średnie jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
Sposób przygotowania:
1. W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy olej i ekstrakt z mięty.
3. Zawartość obu naczyń łączymy tylko do połączenia się składników.
4.Ciastem napełniamy papilotki, nakładając ciasta do 3/4 ich wysokości.
5.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.
MAFFINKI WANILIOWE
Składniki na ok 24 sztuki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g roztopionego i ostudzonego masła
- 200 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji waniliowej
- 4 jajka
- 4-6 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka, cukier, mąkę i masło miksujemy dodając wanilię i mleko ( ciasto ma być lejące).
2. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w 200 stopniach 15-20 min na złocisty kolor. Studzimy najlepiej na kratce.
stocksnap.io