KobiecePorady.pl

5 niezwykle smakowitych przepisów na muffinki - deser, który pokochasz!

Muffinki to ciastka w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami jak i wytrawnymi. Bardzo popularne są w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. W Polsce również coraz chętniej je przygotowujemy, ale cóż się dziwić skoro składniki na nie zwykle mamy w domu, są poręczne i dzieci chętnie po nie sięgają, zawsze się udają a przepisów jest tak wiele, że każdy znajdzie swój ulubiony. Koniecznie należy wspomnieć o papilotkach, które są tak atrakcyjne, że aż się proszą o ich kupienie. Dla tych, którzy nie posiadają specjalnej formy do pieczenia muffinków też nie powinno być kłopotu – wystarczy zakupić wielorazowe foremki silikonowe. Bardzo ważna rada- wszystkie składniki spożywcze, których użyjecie do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową!

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Przepisy na zdrowe desery z płatkami owsianymi w roli głównej

    Kiedy dopada Cię ochota na coś słodkiego, nie zawsze musi to być ogromna bomba kaloryczna w postaci kupionych w sklepie ciastek, batonów czy cukierków. Postarajmy się choć czasem przygotować samodzielnie słodycze, które będą na pewno zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Znakomitym dodatkiem do deseru są płatki owsiane, które należą do najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Płatki owsiane to naturalny lek na cukrzycę, obniżają poziom złego cholesterolu a ich spożywanie korzystnie wpływa na masę ciała i odporność. Ze względu na sporą zawartość magnezu, płatki owsiane pomagają oswoić stres, wzmacniają pamięć i koncentrację. Warto więc przygotowywać desery z płatkami owsianymi, a jeżeli połączymy je z owocami lub bakaliami dodatkowo dostarczymy sobie potrzebnych witamin. Nie przejmujmy się za bardzo słodkimi dodatkami w postaci cukru (warto go zastąpić miodem) czy czekoladą- przecież to deser!

  • Jak wykorzystać mięso z rosołu?

    Często zdarza się ,że nie mamy co zrobić z mięsem z rosołu, bo albo już mamy przygotowane drugie danie albo zwyczajnie takiego mięsa nie lubimy. Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele. Mięso z niedzielnego rosołu spokojnie może poczekać w lodówce na drugi dzień. Dobrym pomysłem jest również zamrożenie oddzielonego od kości mięsa, by można je było wykorzystać w przyszłości. Takie gotowane mięso idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, pasztecików, naleśników a także jako główny składnik potrawki z kurczaka.

  • Poczuj smak dzieciństwa - przepisy na przepyszne oponki

    Wielu z nas oponki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Dla dzieci to też doskonały podwieczorek, w szczególności gdy mamy jeszcze innych małych gości. Pyszne, pulchne, cieplutkie, niekłopotliwe przy jedzeniu, nie brudzą rączek i takie w sam raz na kilka kęsów. Skusi się nie tylko dziecko, ale i nastolatek i dorosły.

  • Przepisy na smaczne potrawy ze szpinakiem na obiad i deser

    Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, zawiera również potas, kwas foliowy, magnez, witaminę K oraz C, a także witaminy z grupy B. Ma właściwości przeciwnowotworowe ,przeciwmiażdżycowe, obniża podatność na stres i ciśnienie. Jak w przypadku większości warzyw najlepszy jest szpinak świeży. Dlatego w sezonie lepiej zrezygnujmy z mrożonek. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Bardzo dobrze smakuje z serami i owocami. Ze szpinakiem możemy przyrządzić mnóstwo zielonych pyszności! Może to być tarta ze szpinakiem, sos do makaronu, pyszna przekąska lub wspaniałe zielone ciasto z granatem na deser.