PASZTET Z CUKINII Z MARCHEWKĄ
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 1 ¾ szklanki bułki tartej
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie cebule
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aby cukinia puściła sok. Następnie odciskamy i odmierzamy około 3 szklanek.
2. W tym czasie cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju, aż cebula się zeszkli. Zostawiamy do przestudzenia.
3. Ser żółty i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4.Cuknię przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, ser żółty, marchewkę, żółtka jajek oraz olej. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie mieszamy.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do wymieszanej masy i ostrożnie mieszamy, starając się nie zniszczyć piany.
6. Keksówkę o wymiarach ok. 30x 11cm smarujemy masłem lub margaryną do pieczenia, posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do keksówki i formujemy niewielką górkę, przechodzącą przez środek, aby pasztet nie był zapadnięty.7.Pieczemy przez 60-70 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli pasztet zacznie się za bardzo rumienić, przykrywamy go folią aluminiową. Studzimy w foremce.
PASZTET WARZYWNY
Składniki:
- 500 g selera korzeniowego
- 200 g marchwi
- 180 g cebuli
- 300 g pieczarek
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki oleju
- 200 g masła
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 5 jajek
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
2.Marchew i seler obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy do rondla razem z cebulą.
3. Wlewamy szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodajemy 200 g masła. Przykrywamy garnek i dusimy całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki aż do odparowania płynu.
5. Fasolę z puszki odsączamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
6. W misce mieszamy razem ostudzone i uduszone warzywa, pieczarki, zmiksowaną fasolę. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka. Całość doprawiam do smaku przyprawami i sosem sojowym.
7. Dokładnie mieszamy składniki i przekładamy masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy 1 godzinę 15 minut.
9. Studzimy pasztet w formie.
PASZTET Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 jajka
- ok. 1/3 szklanki bułki tartej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
2. Ciecierzycę moczymy w dużej ilości wody przez 12 godzin. Wodę odlewamy, zalewamy nową i gotujemy 20 - 30 minut.
3. Odcedzamy, studzimy i miksujemy razem z czosnkiem i przesmażoną cebulą.
4. Dodajemy jajko, bułkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
5.Pomidory dodajemy do masy i mieszamy.
6. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania ciecierzycy. Jeśli jest zbyt wilgotna dodajemy bułki tartej.
7. Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
8. Wierzch pasztetu smarujemy oliwą.
9. Pieczemy ok. 40 minut w 180 °C.
Alex9500 @ depositphotos.com